Ανακοινώσεις

Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων

y_vrefon

 

Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά έχουν ανάγκη από ένα πρόσωπο  αναφοράς, με το οποίο βρίσκονται σε αλληλεξάρτηση. Στην οικογένεια αυτό το πρόσωπο είναι η μητέρα, στο βρεφονηπιακό σταθμό,  η βρεφονηπιοκόμος είναι αυτή που θα αντικαταστήσει τη μητέρα και θα είναι το πρόσωπο που θα προσφέρει αγάπη και στοργή στα πρώτα και πιο σημαντικά  βήματα της ζωής του παιδιού. Τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του.

Ο ρόλος του  βρεφονηπιοκόμου, είναι πολύ απαιτητικός και πολύτιμος τόσο για το παιδί όσο και για  την οικογένειά  του.  Έρευνες έχουν δείξει ότι, οι άνθρωποι που έχουν λάβει σωστή αγωγή από την βρεφονηπιακή ακόμη ηλικία, μεγαλώνοντας, στην ενήλικη ζωή τους είναι χρήσιμα μέλη της κοινωνίας.

Στόχος του τμήματος,  είναι να προάγει την ανάπτυξη και την  μετάδοση των γνώσεων, συνδυάζοντας αρμονικά τη θεωρία με την πράξη, καταρτίζοντας παιδαγωγούς  οι οποίοι θα  ανταποκρίνονται με αποτελεσματικότητα στις ανάγκες των παιδιών που θα κληθούν να φροντίσουν και να διαπαιδαγωγήσουν. Επίσης και των οικογενειών τους, ενημερώνοντάς τους, για διάφορα θέματα παιδαγωγικών, υγιεινής και ασφάλειας.

Ο/η απόφοιτος της ειδικότητας με  τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αποκτά, μπορεί να εργαστεί :

  • Ως βοηθός βρεφονηπιοκόμος,

Σε Βρεφικούς,  Βρεφονηπιακούς  και Παιδικούς σταθμούς( ιδιωτικούς και δημοτικούς ), σε  Βρεφοκομεία , Μαιευτικές κλινικές, Κατασκηνώσεις, Κέντρα Οικογενειακού Προγραμματισμού και  Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. Με την εποπτεία και συνεργασία των  ανωτέρων  του, ο/η β. βρεφονηπιοκόμος  είναι σε θέση να  οργανώσει ένα κατάλληλο και ασφαλή παιδαγωγικό περιβάλλον. Παρέχοντας ερεθίσματα και εφαρμόζοντας κατάλληλες παιδαγωγικές μεθόδους, συντελεί στην σωματική, ψυχοκινητική, κοινωνικοσυναισθηματική και νοητική  ανάπτυξη του παιδιού.

  • Ως ελεύθερος επαγγελματίας, αναλαμβάνοντας τη φροντίδα βρεφών και μικρών παιδιών στο σπίτι, σε παιδότοπους κ.α.

     Επαγγελματικά Δικαιώματα: Βοηθού Βρεφονηπιοκόμων
Νομοθεσία: Υ.Α. τροποποίηση Γ2β/οικ.1570/99 (Φ.Ε.Κ. 749 τ.Β?/19.05.1999) και Π2β/οικ. 2808/97 (Φ.Ε.Κ. 645 τ.Β?/31.07.1997)
Δεν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος.

  • Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής στα Τ.Ε.Ι. και σε Ανώτερες  Στρατιωτικές  Σχολές Υπαξιωματικών,  Σχολές  Αστυφυλάκων και  Σχολές  Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού μέσω εισαγωγικών  εξετάσεων.

 

  ΜΑΘΗΜΑΤΑ Γ’ ΤΑΞΗΣ ΩΡΕΣ
1. Στοιχεία Ανατομίας-Φυσιολογία II
2. Υγιεινή
3. Παιδαγωγικό Περιβάλλον Βρεφονηπιακού Σταθμού – Αισθητική Αγωγή 2Θ+5Ε
4. Λογοτεχνία Προσχολικής Ηλικίας
5. Στοιχεία Γενικής και Εξελικτικής Ψυχολογίας
6. Εφαρμογές Βρεφονηπιοκομίας
ΣΥΝΟΛΟ 23 ώρες

Τα μαθήματα τομέα που διδάσκονται στην Β’ Τάξη του Τομέα Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας μπορείτε να τα δείτε εδώ.

 

Αρχαιολ Μουσείο Βρεφοκομείο Αγ.Στυλιανός 1 ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓΙΟ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ 2

Φωτογραφίες από τις διδακτικές επισκέψεις μας στο Αρχαιολογικό μουσείο και στο βρεφοκομείο Αγ. Στυλιανός.

 

Χρήσιμοι σύνδεσμοι για την ειδικότητα:

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Βρεφονηπιοκόμων

 
Τα μαθήματα τομέα που διδάσκονται στην Β’ Τάξη του Τομέα Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Σχολικό Δίκτυο

Σχολικό Δίκτυο

Open_eclass

Open_eclass