Ανακοινώσεις

=> Πρόγραμμα Ειδικής Εξεταστικής Ιουνίου

– Περιβαλλοντικά προγράμματα 2024 Β΄τάξης

Κατά το σχολικό έτος 2023-2024 στο 8ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης  σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν τρία περιβαλλοντικά προγράμματα . Η υλοποίηση των προγραμμάτων έγινε σε εθελοντική βάση από μαθητές/τριες της Β΄τάξης και εκπαιδευτικούς του σχολείου μας.

Περιβαλλοντικά προγράμματα  σχ. έτους 2023-2024:

 1. «Ενεργοί πολίτες – Οι πολίτες του αύριο κτίζουν περιβαλλοντικές αξίες σήμερα»
  Το θέμα επιλέχθηκε με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν στη σχέση του ανθρώπου και τη φιλική διάθεσή του με τη φύση και το φυσικό περιβάλλον μέσα από καθημερινές συνήθειες και πρακτικές, καθώς και να διαπιστώσουν ότι η έννοια της αλληλεγγύης είναι κεντρική έννοια για τη ζωή.
 2. «Υπεύθυνη Κατανάλωση & ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – Ζωή χωρίς σκουπίδια»
  Στόχος του προγράμματος είναι να φέρει τους μαθητές/τριες σε επαφή με ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας, την υπερκατανάλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.
 3. «Zero waste – Διαχείριση απορριμμάτων»
  Κύριος στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα συνεπάγεται παραγωγή απορριμμάτων. Επίσης να εξοικειωθούν με τους τρόπους διαχείρισης απορριμμάτων και τον τρόπο χρήσης τους, καθώς και να υλοποιούν τρόπους μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων στο σχολικό περιβάλλον αλλά και στην προσωπική τους ζωή.

Σε συνεργασία με διάφορους φορείς πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις όπως:

 • Επίσκεψη στο ΚΠΕ Νέας Κίου με θέμα«Ανακύκλωσε κι εσύ, προστάτεψε τη Γη», όπου μας ενημέρωσαν για την κλιματική αλλαγή και το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η μείωση του όγκου των απορριμμάτων, η επανάχρηση και η ανακύκλωση που μειώνουν την κατανάλωση πρώτων υλών και ενέργειας. Γνωρίσαμε τα διάφορα περιβαλλοντικά σήματα και το τι σημαίνουν, σήματα που έχουν σχέση με τις ανθρώπινες δραστηριότητες σε σχέση με το περιβάλλον, όπως σήματα ανακύκλωσης, σήματα πεζοπορίας, σήματα στις συσκευασίες των προϊόντων κλπ.
 • Επίσκεψη σε εργοστάσιο ανακύκλωσης αυτοκινήτων. Επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο «Ανακύκλωση Αργολίδας – Ιγήπασης Σ. και ΣΙΑ Ο.Ε.», όπου μας ενημέρωσαν για την ανακύκλωση των διάφορων εξαρτημάτων του αυτοκινήτου και παραγωγή νέων χρήσιμων υλικών. Επίσης μας έγινε επίδειξη της όλης διαδικασίας ανακύκλωσης αυτοκινήτου.
 • Επίσκεψη σε εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικού. Επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο «Σ. ΡΟΚΙΖΑΣ A.B.E.E.» όπου μας παρουσίασαν την διαδικασίας ανακύκλωσης πλαστικού και παραγωγής νέου υλικού (σακούλα).

Ακολουθεί βίντεο από τις επισκέψεις μας

Παρουσίαση περιβαλλοντικών προγραμμάτων 8ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης 2023-24


– ERASMUS+ KA1 Συμμετοχή εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικά σεμινάρια στο Amsterdam

Στις 31Μαρτίου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Vocational Education and Training ERASMUS+ ΚΑ1 που λαμβάνει χώρα στο σχολείο μας, 5 εκπαιδευτικοί μετακινήθηκαν στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.Η συγκεκριμένη μετακίνηση είχε σκοπό την παρακολούθηση επιμορφωτικών σεμιναρίων.Τρεις εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν στο θέμα: Δημοκρατική ζωή στην Ευρωπαϊκή Ένωση:Διδάσκοντας τους πολίτες δικαιώματα και υποχρεώσεις. Democratic life in the EU:Teaching citizens Rights and Duties, ενώ ταυτόχρονα δύο εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν πάνω στο θέμα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και διαμόρφωσης περιβαλλοντικής συνείδησης: Μαθαίνοντας και Ενεργώντας για ένα καλύτερο μέλλον : Environmental education: Learning and Acting for a better future. Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που πραγματοποιήθηκε από τις 31/3 έως τις 7/4/2024 αποτέλεσε σημαντική παιδαγωγική εμπειρία, εφόσον ενημερώθηκαν πάνω σε νέες και καινοτόμες παιδαγωγικές πρακτικές ενώ ταυτόχρονα ήρθαν σε επαφή με παιδαγωγικά συστήματα άλλων χωρών.

– Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του τμήματος Γ’ Κομμωτικής Τέχνης

=> Συμμετοχή των μαθητών της Περιβαλλοντικής Ομάδας 2023-2024 του σχολείου μας στην έκθεση του MOMus – Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Είμαστε στην  ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την συμμετοχή των μαθητών της Περιβαλλοντικής Ομάδας 2023-2024 του σχολείου μας στην έκθεση του MOMus – Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης “Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για ένα επόμενο αύριο”, η οποία ξεκίνησε 24/5/2024 και θα διαρκέσει έως τις 17/11/2024.

https://www.momus.gr/exhibitions/apo-edo-kai-pera-istories-gia-ena-epomeno-ayrio

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες: Ποιμενίδου Θεοδώρα, Μιχαηλίδου Ελισσάβετ, Μουτσέλη Δήμητρα.

– Συμμετοχή του Περιβαλλοντικού Προγράμματος ‘Βιώσιμη πόλη:Πάρκο τσέπης στο σχολείο μας’ στο Μαθητικό Φεστιβάλ Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων

Την Πέμπτη 25/4/2024, στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, η ομάδα  του Περιβαλλοντικού προγράμματος του σχολείου ‘Βιώσιμη πόλη: Πάρκο τσέπης στο σχολείο μας’ πήρε μέρος στο μαθητικό φεστιβάλ    Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων που διοργανώθηκε από την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης  ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Τρεις μαθήτριες  της ομάδας παρουσίασαν μέσω ενός power point τις δραστηριότητες και την πορεία του προγράμματος.

ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ-ΠΑΡΚΟ ΤΣΕΠΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Βιώσιμη πόλη: η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία – Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (sch.gr)

=> Ορισμός Εξεταστικών Κέντρων Ειδικών Μαθημάτων και κατανομή υποψηφίων έτους 2024

=> Εξεταστικά κέντρα ειδικών μαθημάτων έτους 2024 (ξένες γλώσσες-σχέδια)

Σχολικό Δίκτυο

Σχολικό Δίκτυο

Open_eclass

Open_eclass