Αρχική » ΔΡΑΣΕΙΣ » – Περιβαλλοντικά προγράμματα 2024 Β΄τάξης

Ανακοινώσεις

– Περιβαλλοντικά προγράμματα 2024 Β΄τάξης

Κατά το σχολικό έτος 2023-2024 στο 8ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης  σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν τρία περιβαλλοντικά προγράμματα . Η υλοποίηση των προγραμμάτων έγινε σε εθελοντική βάση από μαθητές/τριες της Β΄τάξης και εκπαιδευτικούς του σχολείου μας.

Περιβαλλοντικά προγράμματα  σχ. έτους 2023-2024:

 1. «Ενεργοί πολίτες – Οι πολίτες του αύριο κτίζουν περιβαλλοντικές αξίες σήμερα»
  Το θέμα επιλέχθηκε με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν στη σχέση του ανθρώπου και τη φιλική διάθεσή του με τη φύση και το φυσικό περιβάλλον μέσα από καθημερινές συνήθειες και πρακτικές, καθώς και να διαπιστώσουν ότι η έννοια της αλληλεγγύης είναι κεντρική έννοια για τη ζωή.
 2. «Υπεύθυνη Κατανάλωση & ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – Ζωή χωρίς σκουπίδια»
  Στόχος του προγράμματος είναι να φέρει τους μαθητές/τριες σε επαφή με ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας, την υπερκατανάλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων – ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.
 3. «Zero waste – Διαχείριση απορριμμάτων»
  Κύριος στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα συνεπάγεται παραγωγή απορριμμάτων. Επίσης να εξοικειωθούν με τους τρόπους διαχείρισης απορριμμάτων και τον τρόπο χρήσης τους, καθώς και να υλοποιούν τρόπους μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων στο σχολικό περιβάλλον αλλά και στην προσωπική τους ζωή.

Σε συνεργασία με διάφορους φορείς πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις όπως:

 • Επίσκεψη στο ΚΠΕ Νέας Κίου με θέμα«Ανακύκλωσε κι εσύ, προστάτεψε τη Γη», όπου μας ενημέρωσαν για την κλιματική αλλαγή και το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η μείωση του όγκου των απορριμμάτων, η επανάχρηση και η ανακύκλωση που μειώνουν την κατανάλωση πρώτων υλών και ενέργειας. Γνωρίσαμε τα διάφορα περιβαλλοντικά σήματα και το τι σημαίνουν, σήματα που έχουν σχέση με τις ανθρώπινες δραστηριότητες σε σχέση με το περιβάλλον, όπως σήματα ανακύκλωσης, σήματα πεζοπορίας, σήματα στις συσκευασίες των προϊόντων κλπ.
 • Επίσκεψη σε εργοστάσιο ανακύκλωσης αυτοκινήτων. Επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο «Ανακύκλωση Αργολίδας – Ιγήπασης Σ. και ΣΙΑ Ο.Ε.», όπου μας ενημέρωσαν για την ανακύκλωση των διάφορων εξαρτημάτων του αυτοκινήτου και παραγωγή νέων χρήσιμων υλικών. Επίσης μας έγινε επίδειξη της όλης διαδικασίας ανακύκλωσης αυτοκινήτου.
 • Επίσκεψη σε εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικού. Επισκεφτήκαμε το εργοστάσιο «Σ. ΡΟΚΙΖΑΣ A.B.E.E.» όπου μας παρουσίασαν την διαδικασίας ανακύκλωσης πλαστικού και παραγωγής νέου υλικού (σακούλα).

Ακολουθεί βίντεο από τις επισκέψεις μας

Παρουσίαση περιβαλλοντικών προγραμμάτων 8ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης 2023-24


Σχολικό Δίκτυο

Σχολικό Δίκτυο

Open_eclass

Open_eclass